vlees-van-gijs-facebook_40
Vlees van Gijs
Binnenweg 4
1191 AA Ouderkerk a/d Amstel
(020) 496 19 04
06 - 5439 3783
06 - 5312 3105
E-mail: info@vleesvangijs.nl

Blonde d’Aquitaine

Het Blonde d’Aquitaine-ras

Zoals de naam al doet vermoeden vindt het ras zijn oorsprong in de zuidwest Franse regio Aquitanië. Tot 1920 waren er drie onderrassen in Aquitainië en omgeving namelijk de Garonnaise rondom de river de Garonne tussen Agen en Bordeaux, de Quercy en de Blonde van de Pyreneeën aan de voet van de westelijke Pyreneeën. Door deze rassen te combineren en te kruisen met enkele andere rassen, zoals de Limousin (rund) en Charolais (rund), ontstond een vleesras dat unieke eigenschappen wist te combineren.

Het gaat goed met de Blondes. Nationaal en internationaal staan de runderen volop in de belangstelling. En dat terwijl het een relatief jong ras is, dat het op moet nemen tegen andere, veel grotere vleesrassen. Dan moet dit ras wel iets bijzonders hebben, en dat is ook zo. Het vlees is van de hoogste kwaliteit; mals, fijndradig en smaakvol, en de dieren vervetten minder snel.

Ook in Nederland zie je steeds meer mooie kuddes verschijnen in het landschap. Wil je nog meer weten over dit boeiende ras, lees dan gauw verder, we vertellen je graag nog meer over de historische oorsprong en de prachtige kenmerken.

vlees-van-gijs-ouderkerk-aan-de-amstel-blonde-aquitaine-vers-vlees-gijs-de-nooy

De historische oorsprong

In de zesde eeuw kent West-Europa grote invallen vanuit Centraal Europa. De invallers doorkruisen het Frankische en Gallische rijk, richting Spanje en Portugal. De karren met wapens en voorraad worden getrokken door runderen die hen tevens in voedsel voorzien. Oorspronkelijk schijnen deze runderen te behoren tot een enkel ras: de Bos Aquitanicus. Door kruising ontstaan in zuidwest Frankrijk, regio Aquitanië, drie onderrassen: 1. de Garonnaise, 2. de Quercy en 3. de Blonde des Pyreneeën.

vlees-van-gijs-kaart-aquitaine

• De Garonnaise

Bij de Garonnaise werd onderscheid gemaakt tussen 2 verschillende soorten, namelijk de: Garonnaise des Coteaux voornamelijk aan de (coteaux) kust en is voornamelijk donkerblond en de Garonnaise des Plaines op de (plaines) vlaktes en is voornamelijk lichtblond.

• De Quercy

In 1920 splitsen de fokkers van de Tarn en Garonne-streek zich af van het stamboek Garonnais en vormen het Quercy-ras, op basis van de Garonnaise de Côteaux. Om hun ras te differentiëren wordt veelvuldig aan kruising met het ras Limousin gedaan.

• Blonde des Pyreneeën

Onder invloed van het natuurlijke milieu in de Westelijke Pyreneeën worden deze koeien kleiner. Sinds 1921 wordt deze soort de Blonde des Pyreneeën genoemd.

Sinds 1962 bestaat het Stamboek Blonde d’Aquitaine.

Uiteindelijk zijn de drie rassen samengevoegd. Sinds 1962 bestaat het Stamboek Blonde d’Aquitaine. Het ras wordt officieel erkend als ras van nationaal belang voor de productie van slachtvee. Het Nederlandse Blonde d’Aquitaine Stamboek is opgericht in 1982.

Speciale kenmerken koeien Gijs de Nooij

Onze koeien grazen in de natuurgebieden van Landschap Noord-Holland en in de Duivendrechtse polder. Op deze landerijen groeien allerlei kruiden die de koeien met smaak eten. En deze smaak vindt ú weer terug in het vlees.

Kenmerken

Kleur

• Tarwekleuring, variërend van licht naar donker.
Vaak geappeld
• Lichtere kleuren rond ogen en muil,
binnenkant dijen en buik
• Lichte fijne horens, zonder zwarte uiteinden

Lichaam
• Lang en evenwichtig, elegant met een fijne huid
• Expressieve gerekte kop met brede muil
• Fijne botten, correct beenwerk en goede gang
• Brede rechte rug, goede aansluiting met schouder en lendenen, dik gespierd

vlees-van-gijs-volwassen-stier

Achterhand

• Zeer gespierd met ruim lang bekken
• Bekken licht hellend zonder dakvormig kruis
• Ronde lange broek met dikke dijen

Voorhand
• Brede, gespierde schoft
• Diepe gewelfde borst
• Schouders goed aangesloten.
• Schofthoogte volwassen koeien 1.50 m,
gewicht 1000-1100 kg
• Schofthoogte volwassen stieren 1.60 m,
gewicht 1100-1300 kg

vlees-van-gijs-volwassen-koe-met-kalfje

Navigeer hier verder

vlees-van-gijs-over-ons_MENU

Over ons

Lees verder
vlees-van-gijs-blonde-aguitaine_MENU

Blonde d'Aquitaine

Lees verder
vlees-van-gijs-vleespakketten_MENU

Vleespakketten

Lees verder
vlees-van-gijs-recepten_NAV

Recepten

Lees verder
vlees-van-gijs-contact_MENU

Contact & Bestellen

Lees verder