Het Blonde d’Aquitaine-ras
Het gaat goed met de Blondes. Nationaal en internationaal staan de runderen volop in de belangstelling. En dat terwijl het een relatief jong ras is, dat het op moet nemen tegen andere, veel grotere vleesrassen. Dan moet dit ras wel iets bijzonders hebben, en dat is ook zo. Het vlees is van de hoogste kwaliteit; mals, fijndradig en smaakvol, en de dieren vervetten minder snel.
Ook in Nederland zie je steeds meer mooie kuddes verschijnen in het landschap. Wil je nog meer weten over dit boeiende ras, lees dan gauw verder, we vertellen je graag nog meer over de historische oorsprong en de prachtige kenmerken.
De historische oorsprong
In de zesde eeuw kent West-Europa grote invallen vanuit Centraal Europa. De invallers doorkruisen het Frankische en Gallische rijk, richting Spanje en Portugal. De karren met wapens en voorraad worden getrokken door runderen die hen tevens in voedsel voorzien. Oorspronkelijk schijnen deze runderen te behoren tot een enkel ras: de Bos Aquitanicus. Door kruising ontstaan in zuidwest Frankrijk, regio Aquitanië, drie onderrassen: 1. de Garonnaise, 2. de Quercy en 3. de Blonde des Pyreneeën.
• De Garonnaise
Bij de Garonnaise werd onderscheid gemaakt tussen 2 verschillende soorten, namelijk de: Garonnaise des Coteaux voornamelijk aan de (coteaux) kust en is voornamelijk donkerblond en de Garonnaise des Plaines op de (plaines) vlaktes en is voornamelijk lichtblond.
• De Quercy
In 1920 splitsen de fokkers van de Tarn en Garonne-streek zich af van het stamboek Garonnais en vormen het Quercy-ras, op basis van de Garonnaise de Côteaux. Om hun ras te differentiëren wordt veelvuldig aan kruising met het ras Limousin gedaan.
• Blonde des Pyreneeën
Onder invloed van het natuurlijke milieu in de Westelijke Pyreneeën worden deze koeien kleiner. Sinds 1921 wordt deze soort de Blonde des Pyreneeën genoemd.
Sinds 1962 bestaat het Stamboek Blonde d’Aquitaine.
Uiteindelijk zijn de drie rassen samengevoegd. Sinds 1962 bestaat het Stamboek Blonde d’Aquitaine. Het ras wordt officieel erkend als ras van nationaal belang voor de productie van slachtvee. Het Nederlandse Blonde d’Aquitaine Stamboek is opgericht in 1982.
Speciale kenmerken koeien Gijs de Nooij
Onze koeien grazen in de natuurgebieden van Landschap Noord-Holland en in de Duivendrechtse polder. Op deze landerijen groeien allerlei kruiden die de koeien met smaak eten. En deze smaak vindt ú weer terug in het vlees.
Kenmerken
• Tarwekleuring, variërend van licht naar donker.
Vaak geappeld
• Lichtere kleuren rond ogen en muil,
binnenkant dijen en buik
• Lichte fijne horens, zonder zwarte uiteinden
Lichaam
• Lang en evenwichtig, elegant met een fijne huid
• Expressieve gerekte kop met brede muil
• Fijne botten, correct beenwerk en goede gang
• Brede rechte rug, goede aansluiting met schouder en lendenen, dik gespierd
• Zeer gespierd met ruim lang bekken
• Bekken licht hellend zonder dakvormig kruis
• Ronde lange broek met dikke dijen
Voorhand
• Brede, gespierde schoft
• Diepe gewelfde borst
• Schouders goed aangesloten.
• Schofthoogte volwassen koeien 1.50 m,
gewicht 1000-1100 kg
• Schofthoogte volwassen stieren 1.60 m,
gewicht 1100-1300 kg